Vanaf 15 maart verscherpt toezicht op problematische woonzorgcentra

Vanaf 15 maart komt er een verscherpt toezicht bij woonzorgcentra met aanhoudende en ernstige kwaliteitsproblemen. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Het jaarverslag van de Woonzorglijn werd vandaag bekendgemaakt. De Woonzorglijn is het contactpunt waar mensen terecht kunnen met vragen en klachten over de residentiële ouderenzorg in Vlaanderen. Uit het jaarverslag blijkt dat het aantal klachten in 2018 stabiel blijft tegenover 2017 (220 tegenover 227). "De overgrote meerderheid van de woonzorgcentra verleent elke dag kwaliteitsvolle zorg en beantwoordt aan de vooropgestelde veiligheids- en erkenningsnormen", zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Toch is er ook een (kleine) groep woonzorgcentra waarover vaker en soms ook ernstige klachten binnenlopen. Minister Vandeurzen wil het toezicht op die groep 'hardleerse' woonzorgcentra verscherpen en heeft daarover afspraken gemaakt met Zorginspectie en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het is onder meer de bedoeling te werken met gerichte controles die ook op ongebruikelijke momenten (weekends, 's avonds en 's nachts) zullen plaatsvinden.

Het nieuwe systeem van verhoogd toezicht gaat in op 15 maart 2019. "Vanaf dan zullen voorzieningen, waar zich regelmatig terugkerende ernstige klachten voordoen of waar vragen rijzen over de kwaliteit van zorg onder verhoogd toezicht gesteld worden en tot remediëring worden aangemaand", klinkt het.

Verder zullen vanaf 2020 de inspectieverslagen van alle Vlaamse woonzorgcentra gepubliceerd worden op de website van Zorginspectie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.