Van Ranst vindt drempelwaarden bezetting intensieve zorg "weinig ambitieus"

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vindt de drempelwaarde van maximaal 500 patiënten op intensieve zorg voor de versoepelingen doorheen de zomer "weinig ambitieus". Dat heeft hij  gezegd tegen VTM Nieuws na afloop van het Overlegcomité. "Als er nog 500 mensen op de afdeling intensieve zorg liggen, dan zijn grote evenementen geen goed idee", klonk het.

Van Ranst vindt het 'Zomerplan' waar het Overlegcomité zijn zegen over heeft gegeven dan weer "heel ambitieus". "Ik hou daar toch een beetje mijn hart voor vast", klonk het. De drempelwaarde van 500 COVID-patiënten op de afdeling intensieve zorg die doorheen de zomer wordt gehanteerd om versoepelingen mogelijk te maken, vindt hij daarentegen "weinig ambitieus". Zeker omdat die waarde al als voorwaarde wordt gesteld voor het eerste pakket versoepelingen in juni en daarna onveranderd van kracht blijft.

Om groepsimmuniteit te bereiken, stelt de viroloog dat er door de opkomst van de nieuwe varianten beter gemikt zou worden op een vaccinatiegraad van 80 procent. "Die zal op de meeste plaatsen in ons land worden gehaald, al ligt dat voor Brussel wel wat moeilijker", klinkt het.

Volgens Van Ranst zullen er nog veel campagnes georganiseerd moeten worden om ook de Brusselaars aan te zetten in groten getale een spuitje te halen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.