Vakbonden starten actieplan voor armer wordende Brusselse ambtenaren

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft aangekondigd dat het met een actieplan start om ervoor te zorgen dat de lokale ambtenaren van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Iris-ziekenhuizen eindelijk recht krijgen op een loonsverhoging en betere werkomstandigheden. In de komende maanden kan dat mogelijk leiden tot een betoging of een stakingsgolf, waarschuwen de vakbonden.

Het eerste wapenfeit van het actieplan is een grote algemene vergadering die aanstaande vrijdag 13 september plaatsvindt in de Congresstraat in Brussel.

"We willen een zo breed mogelijk front van mensen uit publieke en privéwereld samenbrengen om onze gemeenschappelijke eisenbundel uit te breiden en druk op ketel te houden", vertelt Maxime Nys van vakbond ACOD-CGSP.

Het zit de vakbonden dwars dat er sinds de laatste gemeenteraads- en gewestelijke verkiezingen geen verandering is gekomen. Een jaar lang is het vakbondsfront alle negentien Brusselse gemeenteraden afgegaan om de problemen kenbaar te maken. Zo is er al tien jaar geen loonsverhoging geweest en dus eisen de bonden in de eerste plaats een verhoging met 10 procent van de barema's.

"De Brusselse lokale ambtenaren zijn de armen geworden van het systeem. Zeker als je de vergelijking maakt met Vlaanderen, Wallonië en het Brussels gewest. Daar liggen de lonen 10 tot 45 procent hoger", verduidelijk Benoit Lambotte van vakbond ACV-CSC.

Na de algemene vergadering wil het vakbondsfront op korte termijn tot een krachtmeting komen. De komende maanden zullen symbolische werkonderbrekingen volgen en indien er voldoende draagvlak is, behoort een grote betoging of een stakingsgolf tot de opties.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.