AstraZeneca-vaccinatie: mag een patiënt (voorlopig) weigeren?

Tal van huisartsen werden en worden belaagd met vragen van patiënten die terughoudend staan tegenover vaccinatie met AstraZeneca. Wat gebeurt er als ze weigeren? Wordt hun vaccinatie uitgesteld of... geannuleerd? Niet onbelangrijk nu ook Johnson & Johnson op het punt staat om zijn vaccin - dat met gelijkaardige problemen kampt - op de markt te brengen.

De Taskforce vaccinatie verwees eerder naar het standpunt van de International Society of Thrombosis and Haemostasis (ISTH), die het voortgezette gebruik van het AstraZeneca-vaccin aanbeveelt.

Prof. Yvon Englert, cel Covid-19 bij het Waals Gewest, wees er in een mail aan de medische wereld op dat "de afweging van de risico's en de voordelen tot op heden onbetwistbaar in het voordeel van de vaccinatie voor AZ uitvalt" en verwees naast het ISTH ook naar het standpunt van het EMA.  Niettemin worden veel huisartsen door hun ongeruste patiënten met vragen overstelpt. "Maar dokter, als ik nu opgeroepen word en ik weiger het vaccin van AstraZeneca, zal ik dan later opnieuw opgeroepen worden?"

De mededeling van de Federale Taskforce laat weinig twijfel bestaan over het risico dat aan een weigering is verbonden: "Het is niet mogelijk het type vaccin te wijzigen door de afspraak uit te stellen. Indien de burger de vaccinatie weigert, zal hij geen uitnodiging meer ontvangen en zal hij niet langer in aanmerking kunnen komen voor de vaccinatie in het kader van de campagne."

Toch wordt dat hier en daar genuanceerd: "Als een burger 'ik weiger' aanvinkt, wordt hij of zij in feite niet meer opnieuw uitgenodigd. Degenen die aarzelen, die zichzelf bedenktijd willen geven, moeten "de voorgestelde data komen mij niet uit" aankruisen. In dat geval zullen zij op een later tijdstip opnieuw worden uitgenodigd, maar dit betekent niet dat de injectie die zij zullen krijgen, niet bij AstraZeneca zal zijn. Er is geen 'ik wacht op een ander vaccin' vakje. Het principe dat je je vaccin niet kunt kiezen, blijft ongewijzigd. "

Voor Vlaanderen is dit probleem eerstdaags niet echt aan de orde omdat men nog volop 65-plussers vaccineert. Maar binnenkort is wel duidelijkheid vereist. Zeker in het licht van het vaccin van Johnson & Johnson dat dezelfde perikelen kent.

> Lees ook: J&J vraagt om coronavaccin voorlopig niet toe te dienen

> Nederland, Zweden en Denemarken wachten met toediening J&J

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Anthony CORNELISSEN

    15 april 2021

    Ik heb in het verleden nieuwe medicijnen uit de handel weten nemen voor veel minder. De regering is op de hoogte van de gevaren, dus als er iemand overlijdt is dat schuldig verzuim, net omdtze de mensen verplicht te nemen wat zij aanbieden. Dit begint echt op een dictatuur te trekken.
    Verst me echter niet verkeerd; ik leg ook aan iedereen uit dat we aan een 70% vaccinatiegraad moeten geraken.
    Dr A. Cornelissen