Vaccin AstraZeneca is betrouwbaar (Vandenbroucke)

De problemen met AstraZeneca hebben te maken met de vertragingen bij de leveringen, en niet met de betrouwbaarheid van het coronavaccin zelf, dat veilig en doeltreffend is. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke  beklemtoond in een reactie op recente verklaringen van eurocommissarissen. Vandenbroucke (Vooruit) garandeert dat iedereen die een eerste prik heeft gehad ook een tweede zal krijgen.

"Er is geen enkele sprake van een gebrek aan betrouwbaarheid van de vaccins, maar van een gebrek aan betrouwbaarheid van het bedrijf wat leveringen betreft", zo stelt Vandenbroucke. "Dit gezegd zijnde, de niet-hernieuwing van contracten heeft geen enkele impact op onze vaccinatiecampagne. We beklemtonen dat we 7,5 miljoen doses van AstraZeneca hebben aangekocht en dat de doses pas worden ingepland wanneer we ze ontvangen. Elke persoon die een eerste dosis heeft gekregen, zal zeker zijn tweede dosis krijgen".

Vandenbroucke wijst erop dat het vaccin van AstraZeneca "veilig" en "doeltreffend" is en de kans op hospitalisatie met 94 procent vermindert. "Het vaccin speelt een essentiële rol in onze campagne en onze strijd tegen het virus", onderstreept de vicepremier van Vooruit.

Ook een woordvoerder van de Europese Commissie beklemtoonde dat het vaccin van AstraZeneca een "zeer belangrijk" vaccin in de lopende vaccinatiecampagne blijft. "Wat voor ons belangrijk is, is dat we de doses ontvangen die voorzien zijn in het contract", maakte de zegsman duidelijk. De Commissie verwacht dus dat het Brits-Zweedse farmabedrijf zijn huidige contract naleeft en alle contractueel voorziene doses levert aan de lidstaten. Om dat af te dwingen, is de Commissie ook naar de rechter gestapt. Het contract verstrijkt ook pas wanneer alle doses zijn geleverd.

De woordvoerder erkende dat het gebruik van het woord "niet-hernieuwing" voor verwarring zou kunnen zorgen. Zondag had eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton in de Franse media immers gezegd dat de Commissie het contract met AstraZeneca "niet heeft hernieuwd na de maand juni". Op de VRT stelde zijn collega Didier Reynders het scherper. "We hebben een echt probleem gehad met AstraZeneca. Er is een gebrek aan vertrouwen. Het is dus onmogelijk om dat vaccin nog te kopen."

De Europese Commissie opende op 23 april een gerechtelijke procedure tegen AstraZeneca over de leveringsproblemen. Het Brits-Zweedse bedrijf leverde in het eerste trimester slechts 30 van de 100 miljoen voorziene doses aan de EU-lidstaten. Voor het tweede kwartaal kondigt het bedrijf de levering van 70 miljoen vaccins aan, fors minder dan de 300 miljoen doses waartoe het zich contractueel had verbonden. Eerder besloot de Commissie al in samenspraak met de lidstaten om een optie voor een bijkomende 100 miljoen vaccins niet te lichten.

Intussen werkt de Commissie aan een strategie voor de aankoop van opfrissingsinentingen en vaccins voor minderjarigen voor de periode van 2021 tot 2023. Dit weekende kondigde voorzitter Ursula von der Leyen in dat verband een eerste overeenkomst met Pfizer en BioNTech voor de levering van maximaal 1,8 miljard doses aan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.