UZA zoekt vrijwilligers voor olijfstudie

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) zoekt vrijwilligers voor een onderzoek dat de effecten van olijven op hart- en vaatziekten in kaart zal brengen. Zo'n onderzoek is belangrijk want hart- en vaataandoeningen blijven de belangrijkste doodsoorzaak in ons land, met 40.000 overlijdens per jaar.

Onderzoeksgroep NatuRA van de Universiteit Antwerpen zal samen met enkele artsen onderzoeken wat de invloed is van olijven op deze aandoeningen. Dat moet inzicht verschaffen in de behandelingsopties van verhoogde bloeddruk en hoge cholesterolwaarden. 

Plantenextracten op basis van olijf zouden een te hoge cholesterolwaarde kunnen verminderen. Van specifieke olijfoliepreparaten is bekend dat ze het risico op hart- en vaataandoeningen doen dalen. Dat komt door zogenaamde polyfenolen, gezonde componenten die planten aanmaken om zich te beschermen tegen straling of infecties. Het zijn die polyfenolen die ons ook zouden kunnen beschermen. 

Om na te gaan of olijfextract effectief het risico op hart- en vaatziekten vermindert, komt er een klinische studie op korte termijn. En dus is men in Antwerpen op zoek naar voldoende mensen om deel te nemen aan de olijfstudie. Specifiek is men op zoek naar mannen en vrouwen tussen de 18 en 70 jaar met hoge cholesterolwaarden en een verhoogde bloeddruk. 

Deelnemers mogen geen voedingssupplementen of medicatie nemen die de cholesterolspiegel beïnvloeden. Op acht weken tijd krijgen alle deelnemers verschillende behandelingen, waaronder een met placebo. Aan de start en het einde van het onderzoek wordt een bloedstaal afgenomen en de bloeddruk gemeten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Luc HEREMANS

  06 mei 2022

  ik ben graag kandidaat voor jullie studie en wil mij langs deze weg aanmelden
  graag uw reactie via mail
  luc.heremans@gmail.com
  67 jaar - cholesterol 129 neem medicatie - gepensioneerd kinesitherapeut / ergotherapeut

 • Sonia Pelgrims

  05 mei 2022

  ik wil me graag voor dit onderzoek kandidaat stellen
  mvg, Sonia Pelgrims