UZ Leuven wil ziekenwagen met CT-scanner voor snellere behandeling beroerte

Om patiënten die getroffen werden door een beroerte sneller te behandelen, wil het UZ Leuven samen met de Vlaamse overheid een ziekenwagen ontwikkelen waarin een CT-scanner ingebouwd is. Om de juiste behandeling op te starten, is het immers noodzakelijk om vast te stellen of het om een herseninfarct of hersenbloeding gaat. Dat kan alleen met een CT-scan. Momenteel wordt veel tijd verloren omdat die scan alleen in het ziekenhuis kan. 

De in een ziekenwagen ingebouwde CT-scan moet het mogelijk maken dat op de plaats waar de beroerte zich voordeed of bij de patiënt thuis onmiddellijk kan vastgesteld worden over welke type van beroerte het gaat. Bedoeling is dat een neuroloog via een audio- of videoverbinding vanop afstand de resultaten van de scan kan analyseren en meteen de juiste behandeling kan opstarten.

Jaarlijks worden zo'n 20.000 Belgen getroffen door een beroerte. Deze is het gevolg van een verstoorde bloedtoevoer naar de hersenen. Een snel optreden is noodzakelijk omdat er in een aantal gevallen vrij snel onomkeerbare hersenschade optreedt. In de grote meerderheid van de gevallen is er sprake van een herseninfarct waarvoor een behandeling met een geneesmiddel (om de bloedklonter) op te lossen, aangewezen is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.