UZ Leuven vanochtend gestart met vaccinatie van het ziekenhuispersoneel

Ook UZ Leuven is gestart met het vaccineren van het ziekenhuispersoneel. Daarvoor wordt het vaccin van Pfizer/BioNTech gebruikt. Het ziekenhuis heeft 1.407 vaccins ter beschikking gekregen van de overheid, meldt de communicatiedienst dinsdag.

Dinsdag om 9.15 uur kregen de eerste zorgverleners in UZ Leuven hun coronavaccin. Daarmee is de eerste fase van het vaccineren van het ziekenhuispersoneel gestart. Dat betekent dat een aantal afdelingen, bepaald door de Vlaamse overheid, eerst aan de beurt komen. Het gaat om de covid-19-afdelingen, pneumologie, geriatrie, intensieve zorg en spoedgevallen. Niet alleen de artsen en verpleegkundigen, maar ook bijvoorbeeld poetshulpen en kinesisten die op die afdelingen werken, krijgen hun spuitje deze week. De vaccinatie staat gepland voor dinsdag, woe nsdag en donderdag.

Medewerkers die in aanmerking komen voor hun prikje, krijgen een persoonlijke uitnodiging waarmee ze een tijdsslot kunnen reserveren. De komende weken en maanden krijgen ook andere medewerkers hun vaccin. Personeelsleden die in campus Pellenberg of campus Sint-Rafaël werken, moeten naar campus Gasthuisberg komen. Daar zijn drie centrale locaties ingericht om mensen te vaccineren: dichtbij de intensieve zorgen, in het moeder-kind-ziekenhuis en in het administratief gebouw. Op die manier is het makkelijker om het vaccin voldoende koud te bewaren.

Professor Philippe Meersseman, arts op medisch intensieve, kreeg vanochtend als een van de eersten zijn coronaprik. "Ik voel vooral opluchting. Deze vaccinatie komt geen dag te vroeg. Met een mogelijke derde golf in het vooruitzicht, kunnen we het ons niet veroorloven dat er nog ziekenhuismedewerkers covid-19 krijgen."

Ook Geert Meyfroidt, Belgische voorzitter van de vereniging van intensivisten, ging zijn coronavaccin al halen. "Dit is een historische stap. Om groepsimmuniteit te bereiken in de bevolking, moet 70 procent van de mensen zich laten vaccineren. We hopen dat iedereen zijn spuitje gaat halen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.