"UZ Leuven gaat tot het uiterste om oorzaak mislukte oogoperaties te vinden"

Het UZ Leuven heeft de oorzaak van de drie mislukte oogoperaties in 2017 nog niet ontdekt. Dat zegt het ziekenhuis zaterdag in een reactie op het onderzoek van het Leuvens parket naar die operaties. Dat men inderdtijd zelf klacht met burgerlijke partijstelling indiende tegen onbekenden, wijst er volgens het UZ op "dat het tot het uiterste blijft gaan om elke mogelijke oorzaak te onderzoeken".

Op 18 augustus en 1 september 2017 ondergingen drie patiënten met oogproblemen in UZ Leuven een glasvochtoperatie. Hierbij wordt het glasvocht in het oog vervangen door een vloeistof, gas of olie. Waar patiënten normaal weer beter zien na enkele weken trad bij deze patiënten om nog onverklaarbare redenen een probleem op met blindheid aan het geopereerde oog tot gevolg. Onda nks een uitgebreid intern onderzoek werd er geen oorzaak gevonden.

Het Leuvense ziekenhuis stelt voorts loyaal mee te werken aan het lopend gerechtelijk onderzoek. Omdat dit dossier nu in handen is van een onderzoeksrechter, kan het hierover verder geen uitspraak doen. Het UZ zegt alle vertrouwen te hebben in het verloop van deze rechtsgang. Pas van zodra nieuwe informatie bekend is en dit onderzoek afgesloten wordt, zal het ziekenhuis hierover opnieuw communiceren.

Het Leuvense ziekenhuis zegt ondertussen "enorm mee te leven met de drie patiënten". "Ze kregen van in het begin medische en psychologische begeleiding van het ziekenhuis aangeboden. Meer dan twee jaar later zijn ook de betrokken artsen en zorgverleners nog altijd zwaar aangedaan van wat er gebeurd is. Het feit dat er geen duidelijke oorzaak gevonden werd maakt het extra moeilijk", aldus het UZ.

> Lees ook : Drie Limburgers blind aan één oog na mislukte operatie in UZ Leuven

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.