UZ Gent test alle patiënten, voorlopig geen capaciteitsproblemen

Het UZ Gent test voortaan alle patiënten die meerdere dagen in het ziekenhuis verblijven, ook indien die zich met andere medische problemen aanmelden. De maatregel is voornamelijk nodig om de patiënten te beschermen, maar ook de zorgverstrekkers. In het ziekenhuis liggen 25 patiënten die besmet zijn met het nieuwe coronavirus, waarvan 6 op intensieve zorg. Het ziekenhuis kan de capaciteit op intensieve zorg in een eerste fase snel optrekken naar 36 en ziet ook daarna nog uitbreidingsmogelijkheden.

In het UZ Gent worden patiënten naar twee transitafdelingen geleid, besmette patiënten eindigen in een derde cohorteafdeling. Voortaan zullen alle patiënten getest worden die meerdere dagen in het ziekenhuis verblijven. In totaal gaat het om een 30-tal bijkomende t ests per dag. Dat is mogelijk nu de testcapaciteit is opgetrokken. Patiënten die enkel op consultatie komen of voor een behandeling die maximum 1 dag duurt, worden niet getest omdat het resultaat van een coronatest niet onmiddellijk beschikbaar is.

Wel wijst het ziekenhuis erop dat het aantal patiënten met andere klachten ook maandag nog steeds opmerkelijk laag is. Dat baart het medisch personeel zorgen, omdat het erop kan wijzen dat mensen met aandoeningen weigerachtig staan tegenover een opname. Dat is niet nodig, beklemtoont het UZ Gent. De nodige maatregelen tegen besmettingen in het ziekenhuis zijn van kracht.

De voorbije week zijn ook erg veel mondmaskers aangebracht door particulieren, samen met andere geschenken en delicatessen. Sinds een levering door de federale overheid is er geen nijpend tekort meer aan mondmaskers. Maar wel aan FFP2-maskers, die nodig zijn om patiënten te kunnen behandelen. Ook van die maskers wordt later deze week een noodzakelijke levering verwacht.

Lees ook : Coronavirus - Twee Belgische chirurgen roepen in open brief op tot systematische tests

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.