UZ Gent kan zaterdag dan toch niet starten met vaccinatie ziekenhuispersoneel

Het UZ Gent kan zaterdag dan toch niet starten met de vaccinatie van ziekenhuispersoneel door het tegenvallende nieuws over de vertraagde leveringen van het vaccin van Pfizer en BioNTech. Dat meldt het ziekenhuis vrijdagavond. "We vinden het bijzonder jammer", aldus het Gentse ziekenhuis, "in de eerste plaats voor de 24 verpleegkundigen en artsen, maar ook voor alle andere zorgverleners in de ziekenhuizen."

Vrijdag kregen ziekenhuizen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid te horen dat ruim 37.000 vaccins beschikbaar waren om te beginnen aan een vaccinatiecampagne bij het ziekenhuispersoneel. Die zouden de eerste beroepsgroep zijn om, na de bewoners en medewerkers van woonzorgcentra, in aanmerking te komen voor vaccinatie.

Maar in de loop van vrijdagnamiddag werd duidelijk dat de vaccinproducent niet in staat is om de beloofde leveringen te garanderen. Dat zorgt ervoor dat de nieuwe fase in de vaccinatiecampagne wordt opgeschort. "We hebben deze avond het nieuws vernomen dat de leveringen van Pfizer vertraging oplopen, waardoor het onduidelijk is hoeveel vaccins er overblijven voor de ziekenhuizen en eerstelijnszorg", legt woordvoerder Karlien Wouters vrijdagavond laat uit. "We hebben daarom besloten om de geplande vaccinatie van morgen/zaterdagochtend uit te stellen. We zijn solidair met onze collega's van de andere ziekenhuizen en wachten op het quotum van de overheid. We staan te popelen om de eerste vaccins toe te dienen."

Het UZ Gent zou zaterdagochtend beginnen met de vaccinaties, maar "de ontdooide vaccins gaan gelukkig niet verloren. Ze zullen toegediend worden in de woonzorgcentra die morgen/zaterdag door ons beleverd worden", luidt het tot slot.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.