"Race tegen de klok" tegen omikronvariant, zegt Ursula von der Leyen

Om de nieuwe omikronvariant van het coronavirus te analyseren, is een "race tegen de klok" ingezet, zo heeft de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zondag in Riga gezegd.

"We weten dat we nu in een race tegen de klok zitten", zei von der Leyen. Ze voegde eraan toe dat de vaccinfabrikanten twee à drie weken nodig hebben "om een volledig zicht te krijgen op de kernmerken van de mutaties" van het virus. 

Vaccinproducent Moderna is donderdag al aan een vaccin tegen omikron beginnen te werken. Honderden werknemers van het bedrijf begonnen op Thanksgiving aan aanpassingen van de entstof te werken, zei de medische chef van het Amerikaanse farmaconcern, Paul Burton, zondag in een gesprek met BBC.

Op een persbriefing zei de voorzitter van de Belgische Taskforce Vaccinatie, Dirk Ramaekers, zaterdag nog dat bedrijven als Moderna en Pfizer in principe binnen de twee tot drie maanden een nieuw vaccin kunnen ontwikkelen, dat aangepast is aan een nieuwe variant. Indien nodig kan dat vaccin dan al na een viertal maanden op de markt zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.