Securex vraagt 'flexibel doktersattest' voor werknemers in ziekteverlof

Ruim een op de vijf (22 procent) van de door ziekte afwezige werknemers geeft aan dat hij of zij tijdens zijn of haar langste afwezigheid van de voorbije twaalf maanden toch in staat was om te werken. En dat voor minstens een deel van de tijd, soms zelfs de volledige afwezigheidsperiode. Dat meldt hr-dienstverlener Securex woensdag op basis van een online enquête afgenomen bij 1.500 loontrekkenden in juli 2018.

Bijna een derde van de werknemers in België die langer dan een maand om ziektereden afwezig waren, zegt dat hij of zij had kunnen én willen werken tijdens minstens een deel van die afwezigheid. Hun grootste drempels om het werk vroeger te hervatten, zijn een negatief doktersadvies (44 procent) en het ontbreken van de mogelijkheid om het werk geleidelijk te kunnen hernemen (19 procent). Securex ziet dan ook een zwaar onderbenut potentieel voor werkhervatting bij langdurig zieken.

"Door meer mogelijkheden voor aangepast werk aan te bieden, verhogen werkgevers de kans dat hun afwezige werknemers het werk eerder hervatten", zegt Heidi Verlinden van Securex. "Het wordt tijd dat het 'alles of niets'-principe wordt losgelaten en dat werkgevers hun afwezige werknemers die dat wensen hun job deels laten hervatten. Een volgende stap is nog flexibeler omgaan met werken tijdens afwezigheden, door bijvoorbeeld medewerkers toe te laten te werken op hun 'goede' dagen. Dat zou gemakkelijker zijn met een 'flexibel doktersattest', maar dit bestaat vandaag nog niet."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Willem CEUPPENS

    12 december 2019

    Dit voorstel van een "flexibel attest" lijkt me maar de logica zelve...
    Goed dat daar eindelijk nog eens de aandacht op gevestigd wordt...
    Gezond verstand dient te primeren op bureaucratische verkramptheid.
    Een starre dogmatische "regel" zou moeten herdoopt worden tot een "richtlijn",
    die gewetensvol toepassen in de praktijk (rekening houdend met concrete situaties) mogelijk maakt...
    Moet niet zo moeilijk zijn om dat op vrij korte termijn performant uit te werken...

  • Paul DUERINCKX

    12 december 2019

    Hiervoor is eerst een wijziging nodig van de wetgeving .Wat u aanhaalt hebt u gekopieerd uit Nederland, waar een totaal ander systeem van ziekteverzekering bestaat.
    Jammer dat dit niet wordt vermeld.Als je A zegt , gelieve dan ook B te zeggen, alvorens met een verwijtend vingertje te wijzen naar de arts die de periode van arbeidsongeschiktheid heeft voorgeschreven.