Vanaf september coronatesten op Brussels Airport 

Op Brussels Airport komt een mobiel lab waar vertrekkende en aankomende reizigers een coronatest kunnen ondergaan. Dat meldt de luchthaven. Het lab, met een capaciteit van zo'n 1.000 testen per dag, zou wel pas tegen begin september operationeel zijn.

"We kondigen dit vandaag aan omdat we nu een akkoord hebben met een externe, medische partner. Maar het installeren van het lab zal ongeveer drie weken in beslag nemen", aldus woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli van Brussels Airport. Er wordt gemikt op begin september om te starten. Een officiële bevestiging volgt nog.

De voorbije weken kwamen al duizenden Belgen terug uit rode zones met een verhoogd coronarisico. Die reizigers zullen zich binnenkort meteen bij aankomst op de luchthaven kunnen laten testen. Ook wie op reis vertrekt, kan een test laten afnemen.

Hoe dat allemaal praktisch in zijn werk zal gaan, wordt later nog verduidelijkt. Men zal op voorhand online een afspraak kunnen maken, zegt de woordvoerster, maar mogelijk ook ter plaatse kunnen beslissen om een test te laten afnemen.

De resultaten bij een sneltest zouden al binnen 3 uur beschikbaar zijn, en bij een standaardtest na gemiddeld 9 uur. Vertrekkende reizigers die zo een test nodig hebben om hun land van bestemming binnen te mogen, zouden in theorie dus enkele uren vroeger naar de luchthaven moeten komen. "Maar een dag op voorhand kan ook, de luchthaven is vlot bereikbaar", aldus de woordvoerster.

Aankomende passagiers uit een rode zone die zich moeten laten testen, kunnen dat aan het RIZIV-tarief van 46,81 euro. Reizigers die een testcertificaat nodig hebben om op het vliegtuig te mogen stappen, zullen een supplement betalen. De standaard PCR-test kost 67 euro en de sneltest 135 euro.

Volgens de woordvoerster van Brussels Airport zal het mobiele lab ook toegankelijk zijn voor derden, maar dan enkel voor diegenen die een activatiecode hebben gekregen van een contact tracer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.