Uitbraak in woonzorgcentra - "geen verrassing" (Van Gucht)

In een woonzorgcentrum in Ingooigem is de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus uitgebroken, ondanks dat 96 procent van de bewoners is gevaccineerd. Voor viroloog Steven Van Gucht komt dat niet als een verrassing. "De globale cijfers tonen echter aan dat het vaccin aanslaat", benadrukt hij.

De viroloog schrikt niet van de uitbraak. "Mensen in een woonzorgcentrum hebben nu eenmaal een heel zwak immuunsysteem. Er zullen nog wel uitbraken zijn, hopelijk niet te veel. Maar we hadden dit wel verwacht."

Er zou ook enkel sprake van milde symptomen, aldus Van Gucht. "Het vaccin moet beschermen tegen ziekenhuisopname. Zolang mensen geen ernstige ziekte ontwikkelen, doet het vaccin zijn werk."

Dat het vaccin aanslaat, bewijzen ook de globale cijfers in de woonzorgcentra en bij de 80-plussers. "Er is een duidelijke knik in het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens. Het gaat om goede resultaten in een erg fragiele groep."

Ook bij het personeel testten enkelen positief. "Vooral bij dat deel van het personeel dat zich niet heeft laten vaccineren. Vandaar nog eens het belang om zich te laten vaccineren", aldus nog de viroloog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.