UCB sluit parkinson-deal met Novartis van potentieel 1,5 miljard dollar

Het Belgische farmabedrijf UCB heeft een overeenkomst afgesloten met het Zwitserse Novartis om samen één of twee behandelingen tegen de ziekte van Parkinson te ontwikkelen en op de markt te brengen. De deal kan UCB tot 1,5 miljard dollar (ruim 1,3 miljard euro) opleveren, zo deelde UCB donderdag mee.

Het gaat om de middelen UCB0599 en UCB7853 die het Brusselse farmabedrijf aan het onderzoeken is. UCB krijgt een voorafbetaling van 150 miljoen dollar van Novartis, nadien kunnen er nog extra betalingen komen als er bepaalde doelstellingen worden gehaald. Tot mogelijk bijna 1,5 miljard dollar in totaal, zegt UCB in een persbericht.

Als de regulatoren het akkoord goedkeuren, zal UCB de commerciële leiding hebben in Europa en Japan, en Novartis in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. 

UCB0599 zit momenteel in fase 2 van het klinisch onderzoek. Het zou mogelijk de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson kunnen vertragen. UCB en Novartis werken samen verder aan dit medicijn. Novartis heeft daarnaast ook een optie om in te springen bij de ontwikkeling van UCB7853, dat nog in fase 1 van het klinische onderzoek zit.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.