UAntwerpen zoekt jonge testpersonen nieuw poliovaccin

Voor de ontwikkeling van een nieuw vacin tegen polio is de Universiteit Antwerpen op zoek naar meerderjarige testpersonen die geboren zijn na september 2000. "De zoektocht loopt wat minder vlot dan voor het kandidaat-vaccin tegen covid."

Het nieuw inspuitbaar vaccin tegen polio, dat getest wordt bij het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) aan de UAntwerpen, moet de ziekte voorgoed de wereld uit helpen. "De definitieve uitroeiing van polio of kinderverlamming komt dichterbij, maar in landen als Afghanistan en Pakistan zijn er elk jaar nog enkele tientallen gevallen", zegt epidemioloog Pierre Van Damme.

Maar vooraleer het vaccin groen licht kan krijgen, moet het nog op grotere schaal uitgetest worden. "Kandidaten werven lukt doorgaans vrij vlot", zegt Van Damme. "Op korte termijn starten we bijvoorbeeld met het testen van het kandidaat-vaccin tegen covid van Janssen. Daar hebben zich al voldoende proefpersonen voor gemeld. Maar voor het onderzoek naar dit poliovaccin verloopt de zoektocht wat minder vlot."

Dat heeft volgens Van Damme te maken met de heel specifieke kandidaten die nodig zijn: "Alleen Belgen geboren na september 2000 en die al meerderjarig zijn, kunnen meedoen, net zoals Nederlanders tussen 18 en 45 jaar. Dat heeft te maken met het basisvaccinatieschema dat we als kind kregen."

Kandidaten moeten twaalf keer op visite komen en krijgen twee keer een vaccin. Tijdens de andere bezoeken wordt een aantal stalen genomen. De totale vergoeding bedraagt ongeveer 900 euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.