Twintigtal klinische studies aan de gang in België

In Belgische ziekenhuizen lopen een twintigtal klinische studies om de veiligheid en de doeltreffendheid van kandidaat-vaccins en geneesmiddelen tegen covid-19 te testen. Dat schrijft Le Soir vandaag. Hoewel België altijd veel klinische studies uitvoert, zijn zoveel studies over dezelfde pathologie nooit gezien, volgens de krant.

Drie farmagroepen en een onderzoekscentrum hebben ons land uitgekozen: Janssen Pharmaceutica (J&J), Curevac, MSD en het Franse Pasteur-insituut. Verschillende vaccins worden getest, maar het gros van de klinische studies gaat over behandelingen. Opvallend is dat Belgische academische spelers bijna de helft van de klinische studies uitvoeren, hoewel ze normaal gezien niet meer dan een kwart vertegenwoordigen.

In het algemeen verwelkomt België het grootste aantal klinische studies per hoofd van de bevolking in Europa, na Denemarken en Estland. In 2019 waren er maar liefst 526.

Ons land is aantrekkelijk, niet alleen door het niveau van de autoriteit die de vergunningen aflevert - het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) - maar ook door de ziekenhuizen, de klinische onderzoekscentra en de dokters zelf, die al jaren ervaring hebben opgedaan. Dat zegt Nathalie Lambot, specialist klinsche studies bij federatie Pharma.be. Vooral voor studies in fase 1 staat Belgie hoog aangeschreven. Ons land heeft voor zulke studies elf gespecialiseerde centra. België beschikt ook over bijzondere expertise op het vlak van vaccinologie door de aanwezigheid van gerenommeerde onderzoekscentra, zoals in Antwerpen en Gent.

België staat ten slotte ook aan de top dankzij de snelheid waarmee het FAGG de dossiers die het voorgeschoteld krijgt, kan evalueren. "Het agentschap geeft binnen 15 dagen antwoord (voor fase 1), waarmee het de snelste autoriteit in Europa is", benadrukt Lambot. Voor COVID-vaccins en -behandelingen heeft het die wachttijd zelfs verminderd tot vier dagen. Dat is een doorslaggevend argument voor farmaceutische groepen in deze gezondheidscrisis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.