Tweede artsencontrole bij crematie niet altijd meer nodig

Om ervoor te zorgen dat artsen maximaal de handen vrij hebben in de strijd tegen het coronavirus schrapt de Vlaamse regering in een aantal gevallen en tijdelijk de tweede artsencontrole die nodig is bij een crematie. Dat heeft de regering vrijdag beslist op voorstel van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).

Bij een overlijden moet een arts de doodsoorzaak vaststellen. Bij een crematie is wettelijk een tweede medisch onderzoek nodig. Die extra controle is nodig om zeker te zijn dat er geen sprake is van een verdacht overlijden.

Om de artsen maximaal inzetbaar te houden in de strijd tegen het coronavirus, schrapt de Vlaamse regering die verplichte tweede artsencontrole in bepaalde gevallen. Als het overlijden (en de vaststelling) in het ziekenhuis gebeurt, is zo'n tweede controle tijdelijk niet langer nodig. De tweede controle is ook niet langer nodig wanneer het overlijden buiten het ziekenhuis is vastgesteld door de eerste huisarts en wanneer de patiënt is overleden door het coronavirus.

Beide uitzonderingen zijn wel beperkt in de tijd, met name tot zolang de coronacrisis duurt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.