Twee geslaagde orgaantransplantaties met covid-positieve donoren in Italië

In Italië zijn  twee orgaantransplantaties van covid-19-positieve donoren naar negatieve patiënten uitgevoerd zonder dat die laatsten een infectie opliepen. Dat is een "wereldprimeur", aldus het Italiaanse nationale transplantatiecentrum (CNT).

"De eerste twee transplantaties ter wereld van overleden SARS-Cov2-positieve donoren naar negatieve patiënten met een tekort aan antilichamen zijn uitgevoerd in Italië", zegt het CNT.

"In beide gevallen kregen de patiënten een nieuw hart en geen van hen liep na de transplantatie een besmetting op met covid-19."

De eerste operatie, die eind april in Bologna werd uitgevoerd, betrof een 64-jarige man, de tweede werd half mei uitgevoerd bij een 15-jarige jongen in Rome.

De twee patiënten, "die aan een ernstige hartziekte leden, stonden op de nationale wachtlijst voor spoedgevallen en kregen" harttransplantaties "dankzij een door het CNT verleende uitzondering", aldus de verklaring.

Het momenteel geldende protocol staat de transplantatie van levensreddende organen van coronaviruspositieve donoren alleen toe bij patiënten die "positief zijn op het tijdstip van transplantatie, of al immuun zijn omdat zij de ziekte hebben gehad of dankzij het vaccin", legt het CNT uit.

In de twee gevallen in kwestie hebben "de ernstige klinische omstandigheden van de twee patiënten de medische teams van de twee centra ertoe gebracht om toestemming te vragen" voor de transplantatie, zegt Massimo Cardillo, directeur van het CNT, in het persbericht.

"Wij waren van mening dat voor beide patiënten het risico op overlijden of van het ontwikkelen van ernstige pathologieën als zij op de wachtlijst zouden blijven staan, groter was dan de mogelijke overdracht van pathologieën van de donor", voegde hij eraan toe. Hij vertelde ook dat beide patiënten "momenteel gezond zijn en naar huis zijn teruggekeerd".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.