Truiense woonzorgcentra nemen extra maatregelen na 42 positieve testen

De woonzorgcentra Villa Rosa en 't Meiland in Sint-Truiden nemen extra maatregelen nadat zondag bekend raakte dat 35 bewoners van Villa Rosa en zeven bewoners van 't Meiland positief hebben getest op het coronavirus. Na crisisoverleg werd beslist om het oude Meiland gedeeltelijk te heropenen voor bewoners die negatief werden getest. Zij zullen ook enkel verzorgd worden door personeel dat negatief getest is en uitsluitend zal werken op deze afdeling.

In de woonzorgcentra Villa Rosa en 't Meiland werden testen afgenomen op vraag van de directie en de coördinerende en raadgevende artsen (CRA's), in samenwerking met het Sint-Trudo Ziekenhuis. Na het fiat van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zijn er 66 testen gebeurd. Zowel de bewoners met symptomen als enkele bewoners zonder zie kteverschijnselen werden getest. Bij de 42 positieve testen zijn ook bewoners die geen symptomen hadden.

In totaal wonen 202 senioren in de woonzorgcentra Villa Rosa en 't Meiland. De directie hoopt binnen afzienbare tijd iedereen te kunnen testen. "De testresultaten laten ons toe onze zorg beter te organiseren en onze beschermingsmaterialen rationeler in te zetten, waardoor we onze medewerkers optimaler en langer kunnen beschermen. Voorlopig hebben we voldoende beschermingsmateriaal", zegt Liesbeth Leclere, directeur van woonzorgcentra Villa Rosa en 't Meiland.

De bewoners die positief getest zijn, worden nauw opgevolgd op een gespecialiseerde COVID-19-afdeling in Villa Rosa. Het personeel van beide woonzorgcentra is momenteel het enige persoonlijke contact dat de bewoners hebben. "Nu we eindelijk wat testen hebben kunnen vastkrijgen, beginnen we zicht te krijgen op de situatie. De familieleden werden onmiddellijk op de hoogte gebracht", vertelt voorzitter van het zorgbedrijf en schepen van Sociale Zaken Pascal Monette (Open Vld).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.