Nieuwe coronamaatregelen sinds middernacht in werking (Ministerieel Besluit)

De strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus gingen vannacht in. De hoofdlijnen uit het ministerieel besluit (MB) dat gisteren nog verscheen en getekend werd door federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Eerste minister Alexander De Croo heeft woensdag overleg gepleegd met de verschillende minister-president om de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in de verschillende delen van het land te stroomlijnen.

Dat leidde tot de publicatie van een nieuw Ministerieel Besluit, dat al om middernacht ingaat. De maatregelen zullen in eerste instantie drie weken van kracht blijven, tot en met donderdag 19 november.

Ook de strengere Vlaamse maatregelen zijn integraal opgenomen in het MB, zo had Vlaams minister-president Jambon (N-VA) al aangekondigd. Oorspronkelijk zouden de strengere Vlaamse maatregelen nochtans pas vrijdagavond om 18 uur in werking treden.

Concreet houdt het nieuwe MB in dat reeks federale maatregelen verder wordt uitgebreid met enkele verstrengingen. Zo zal winkelen in heel België hoogstens nog samen met één andere persoon kunnen. Er geldt ook een maximum van dertig minuten per winkel.

De anderen nieuwe beperkingen hebben in de eerste plaats betrekking op de domeinen cultuur, sport, recreatie, feesten en evenementen. Zo zullen overal onder meerde casino's, wellnesscentra, pretparken, binnenspeeltuinen, bowlingzalen, kermissen, jaarmarkten, zwembaden en bioscopen worden gesloten.

Huwelijken, begrafenissen, crematies en erediensten kunnen wel nog plaatsvinden, maar met hoogstens 40 personen.

Onder meer buitenspeeltuinen, bibliotheken en gebouwen voor erediensten mogen wel nog open blijven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.