Totaalplan tegen grensoverschrijdend gedrag in de gymnastiek

De Gymnastiekfederatie (Gymfed) heeft een omvattend plan klaar tegen grensoverschrijdend gedrag in de gymnastiekwereld. Dat melden de federatie en Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) dinsdag.

Het plan bevat honderden acties, die inzetten op alle aspecten van de sport. Het gaat onder meer om de opleidingen van trainers, de omkadering van jonge atleten, de interne werking van de gymnastiekwereld en een bijsturing van de medische en de mentale opvolging om grensoverschrijdend gedrag in de toekomst maximaal te vermijden. 

Zo komen er bijvoorbeeld voor gymnasten, ouders en coaches 'leermomenten' over hoe je kan omgaan met stress, 'falen', en ups en downs in je carrière. Wat de interne werking betreft, gaat het bijvoorbeeld om een transparante meldingsprocedure, waarbij elke melding wordt behandeld door een neutraal en onafhankelijk team, dat hierover ook rapporteert. En jonge topsporters zullen ook beter omkaderd worden, met meer aandacht voor een haalbare combinatie van school-sport-internaat.

Het plan is het sluitstuk van een heel traject, nadat enkele jaren geleden verschillende gevallen van mishandeling in de turnsport aan het licht kwamen. In de zomer van 2020 kreeg topmagistraat Bart Meganck de opdracht om getuigenissen over psychisch grensoverschrijdend gedrag in de gymnastiekwereld te onderzoeken. De onafhankelijke onderzoekscommissie van Meganck bracht in het voorjaar van 2021 conclusies en aanbevelingen uit. Nadien ging de Gymnastiekfederatie (Gymfed) ermee aan de slag: een speciale taskforce met 14 leden nam die opdracht op zich.

"Stap voor stap is er werk gemaakt van een sterker integriteitsbeleid", zegt Weyts. "Dit moet ervoor zorgen dat jonge sporters zich allemaal veilig kunnen voelen binnen hun eigen club."

"Met de uitrol van actieplan zetten we opnieuw belangrijke stappen", zegt Ilse Arys, algemeen manager van Gymfed. "Het actieplan is het resultaat van dynamische werkgroepsessies met verschillende experten, de uitrol ervan is een continue proces met aanvullingen en bijsturingen. Dit actieplan vormt nu en in de toekomst de leidraad voor het beleid van Gymfed op vlak van gezond en ethisch sporten waarbij we permanent blijven waken over de opvolging van de geïmplementeerde acties."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.