Tot vijftig procent minder orgaantransplantaties in 2020 in UZ Leuven

Door het uitstellen van de reguliere zorg tijdens de verschillende golven van het coronavirus hebben er in 2020 in het UZ Leuven minder orgaantransplantaties kunnen plaatsvinden. Zo waren er vijftig procent minder harttransplantaties en twintig procent minder lever- en niertransplantaties. Leuvense Levertransplantaten (LLT), een vereniging van patiënten die een levertransplantaties hebben ondergaan, trok op dinsdag aan de alarmbel.

Voor personen die een transplantatie nodig hebben, gaat reguliere zorg al dan niet uitstellen en reserveren van intensieve bedden over een kwestie van leven en dood,  Professor Dirk Van Raemdonck, longtransplantchirurg en voorzitter van de Raad voor Transplantatie in UZ Leuven, bevestigt: "Het klopt dat er door de uitgestelde zorg patiënten zijn gestorven, omdat ze geen donororgaan konden krijgen. Precieze cijfers zijn er echter niet."

Hoewel er minder transplantaties zijn gebeurd in 2020, zijn de wachtlijsten voor donororganen niet gegroeid, aldus Van Raemdonck. "Om op zo'n wachtlijst terecht te komen, moet je eerst een reeks studies en testen ondergaan, die ook niet hebben kunnen plaatsvinden. De kans bestaat dat de wachtlijsten dus nog gaan groeien, wanneer de achterstallige onderzoeken nog uitgevoerd worden."

Donororganen die niet konden gebruikt worden in België, gingen vooral naar patiënten in Duitsland. "Het is gekend dat er in Duitsland relatief meer bedden zijn op intensieve zorgen dan in België," zegt professor Van Raemdonck. "Daardoor kon de reguliere zorg waarvoor intensieve bedden nodig zijn, zoals transplantaties, daar blijven doorgaan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.