Studenten drinken minder dan ze zelf denken

Studenten, en bij uitbreiding de meeste mensen, gaan ervan uit dat studenten enorme hoeveelheden alcohol verzetten. "Klopt niet", zo stelt een onderzoek van de UA en het Vlaamse expertisecentrum voor alcohol- en andere drugs (VAD). Een campagne met de stad Antwerpen moet de foute perceptie rond alcoholgebruik bij studenten bijsturen.

"De (mis)perceptie dat studenten veel drinken is fout en bovendien gevaarlijk", legt doctoraatsonderzoekester Hanna van Roozendaal uit. "Jongeren zouden op termijn die perceptoe als sociale norm kunnen beschouwen, om erbij te horen."

In totaal namen bijna 2.000 studenten deel aan het onderzoek. "De resultaten tonen weliswaar aan dat de Antwerpse studenten drinken", aldus van Roozendaal. "Maar uiteindelijk werpen de cijfers ook een ander licht op de kwestie."

Terwijl de meeste studenten denken dat de doorsnee student twee keer per week of meer alcohol drinkt, blijkt dat tachtig procent van de studenten maximaal een keer per week alcohol drinkt.

Bingedrinken

"Terwijl drie vierde van de studenten denkt dat hun medestudent minimum wekelijks dronken wordt, blijkt dat meer dan de helft dit maximaal een keer per maand doet", besluit van Roozendaal. "En ook 'bingedrinken' gebeurt in de praktijk veel minder dan gedacht."

De respondenten geven verder aan dat ze zonder probleem iets non-alcoholisch bestellen op studentikoze activiteiten. Zeker sterke drank wordt niet buitensporig geconsumeerd. Zo'n 80 procent van de studenten drinkt minder dan één keer per maand sterke drank.

De campagne Alcoholfacts wil studenten nu sensibiliseren. De partners lanceren memes en video's die de mispercepties rond drinken moeten ontkrachten. Doel is om studenten die denken dat drinken er 'nu eenmaal bijhoort', van gedrag te doen veranderen. Iedereen wordt aangespoord de campagnebeelden te verspreiden via de sociale media.

Na drie maanden zal het effect van de campagne op het drinkgedrag van de studenten, en hun perceptie hierover, worden geëvalueerd. Als Alcoholfacts succesvol blijkt, zou het concept uitgebreid kunnen worden naar andere Vlaamse universiteiten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    24 november 2022

    Zolang ze niet aan 5,17 pro mille zitten en zelf niet dood vallen is er geen probleem !