Stijging besmettingen sterker dan stijging tests

Op de scienscano-persconferentie covid-19 viel de vraag of het gestegen aantal besmettingen vorige week niet lag aan het feit dat er meer tests zijn afgenomen. Steven Van Gucht, pas teruggekeerd uit vakantie, ontkrachtte die stelling: het aantal geregistreerde besmettingen steeg namelijk een stuk sterker dan het toegenomen aantal tests.

De cijfers laten weinig aan de verbeelding over. Vorige week werden gemiddeld namelijk 20.000 testen per dag afgenomen wat neerkwam op een groei van 20% tegenover de week voordien. Het aantal schommelde tussen 19.000 en 23.000, afhankelijk van de dag. Per provincie lag de toename tussen 11 en 30%.

Met name in Antwerpen lag de groei van het testpercentage op 30%, in Brussel op 20%. Het aantal geregistreerde positieve gevallen steeg daarentegen gemiddeld met 68%, een aanzienlijk sterkere groei. "De stijging van het aantal besmettingen is dus niet te verklaren door meer afgenomen testen", besloot Van Gucht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.