Staat New York verplicht vaccinatie voor zorgpersoneel in dienst van de staat

Alle werknemers in dienst van de Amerikaanse staat New York zullen zich ofwel moeten laten vaccineren tegen het coronavirus, ofwel regelmatig moeten laten testen. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo woensdag aangekondigd. Voor het zorgpersoneel in de ziekenhuizen van de staat dat in aanraking komt met patiënten, wordt de inenting tegen het longvirus verplicht.

De Amerikaanse staat New York kampt de laatste weken met een stijging van het aantal besmettingen met Covid-19, te wijten aan de opmars van de erg besmettelijke deltavariant van het virus.

In de hoop de besmettingen zo goed mogelijk in te dijken zullen alle ambtenaren van de staat zich moeten laten vaccineren. Indien ze dat niet willen, moeten ze zich regelmatig laten testen, kondigde gouverneur Andrew Cuomo woensdag aan. Over de concrete modaliteiten wordt nog overlegd met de vakbonden, maar het is de bedoeling om het vaccinatie- en testprogramma nog voor Labor Day op 6 september klaar te hebben, tweette Cuomo. 

De staat California kondigde eerder deze week een gelijkaardig pakket met maatregelen aan. 

Tijdens een persconferentie voegde Cuomo er nog aan toe dat het zorgpersoneel zich verplicht moet laten vaccineren. Het gaat dan wel enkel om het personeel in de ziekenhuizen van de staat die in contact komen met patiënten. 

De burgemeester van de stad New York, Bill de Blasio, kondigde vorige week al aan dat ook de ambtenaren in dienst van de stad - zoals politieagenten, brandweerlieden en onderwijzers - zich moeten laten vaccineren of wekelijks moeten laten testen. De Blasio voegde daar woensdag aan toe dat de stad 100 dollar geeft aan iedere New Yorker die zich laat vaccineren in de stedelijke vaccinatiecentra. 

De burgemeester van de metropool wil de vaccinatiegraad in zijn stad daarmee gevoelig optrekken. Volgens officiële cijfers is iets meer dan 62 procent van de twaalf miljoen New Yorkers minstens een keer gevaccineerd. Bij de volwassen inwoners loopt dat percentage op tot net geen 75 procent. Het nationaal gemiddelde in de VS ligt op 69 procent. 

Ook in de stad New York gaat het aantal besmettingen met Covid-19 sinds begin deze maand echter gestaag de hoogte in. Op dit moment zijn er bijna 1.000 bevestigde gevallen per dag, terwijl dat er voor de zomer nog maar 250 waren. Het aantal ziekenhuisopnames blijft wel erg laag, met een gemiddelde van 20 à 30 per dag.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.