Sporten in het groen is goed voor concentratie en slaap

Wie regelmatig beweegt in het groen, voelt zich gelukkiger, ervaart minder stress, is meer geconcentreerd en slaapt beter. Dat blijkt uit een meting bij 500 Vlamingen door gezondheidsfonds CM, BOS+ en Natuur en Bos. Het onderzoek kadert in de campagne 30-30, waarbij 5.400 Vlamingen zich hebben geëngageerd om 30 dagen lang 30 minuten te bewegen in de natuur.

De enquête gebeurde door onderzoeksbureau Natureminded, dat in september 500 Vlamingen ondervroeg. Na een maand dagelijks bewegen in bossen en parken, werden de kandidaten in november opnieuw ondervraagd.

Deelnemers geven aan dat hun mentale gezondheid tijdens die dertig dagen met bijna 6 procent verbetert. De slaapkwaliteit gaat er met ruim 8 procent op vooruit. De stress vermindert met meer dan 7 procent en de concentratie neemt toe met bijna 12 procent.

Deelnemers voelen zich ook gelukkiger en vitaler, en die positieve effecten blijven ook aanhouden. Een maand na 30-30 is het stressniveau nauwelijks verhoogd, zeggen de onderzoekers. De slaapkwaliteit neemt zelfs nog toe, tot bijna 11 procent beter dan voor de campagne.

"Het gaat om zelf waargenomen verbeteringen. Extra onderzoek is welkom, maar de resultaten zijn zeker hoopgevend", zegt Sien Cromphout van BOS+. De actie gaat gepaard met een grote boomplantactie. In totaal gingen 5.400 boompjes de grond in, een voor elke deelnemer aan 30-30.

In 2019 organiseren CM en BOS+ opnieuw een campagne om sporten in het groen aan te moedigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.