Specialisten-sportartsen niet eenduidig over sporten met mondmasker

Is het gevaarlijk om te sporten met een mondmasker? Specialisten zitten niet op dezelfde lijn. Volgens de ene is het gevaarlijk omdat de zuurstoftoevoer belemmerd wordt, volgens de andere is het alleen maar wat oncomfortabel.

Sportarts Luk Buyse, verbonden aan de VUB, ziet geen probleem en raadt aan om de maatregelen van de overheid te respecteren. De sportieve prestaties kunnen wat minder zijn en het is niet leuk om dragen, "maar dat zou ik in de gegeven omstandigheden toch maar accepteren", zegt hij. "Er is geen gevaar, er is voldoende ventilatie."

Daar zijn andere artsen minder overtuigd van. Tom Teulingkx, voorzitter van de vereniging van Vlaamse sportartsen, vindt sporten met een masker geen goed idee, zei hij op Radio 1. "Voor mensen die niet gewoon zijn om te sporten, kan het toch wat gevaarlijk zijn dat je niet genoeg zuurstof binnen krijgt."

Astma

Teulingkx waarschuwt specifiek mensen met aandoeningen zoals bijvoorbeeld astma. Gezonde sporters zullen niet veel problemen ondervinden, zegt hij. "Maar zeker intensiever sporten, is beter zonder mondmasker. Als het dan toch moet, moet je je inspanningen aanpassen."

Inspanningsfysioloog Peter Hespel denkt er ook zo over. "Voor niet-getrainde sporters die een start-to-run programma volgen omdat ze overgewicht hebben of roken, belemmert zo'n masker de ademhaling, waardoor ze kunnen hyperventileren, duizelig worden en flauwvallen", zegt hij aan De Tijd.

Hespel meent echter dat ook voor de getrainde sporters, zoals wielertoeristen, het mondmasker problematisch kan zijn. Hij stelt dat we doorgaans vijf of zes liter lucht per minuut inademen. Bij inspanningen stijgt dat naar vijftig tot honderdvijftig liter. "De inspanning wordt exponentieel zwaarder, zodat een tekort aan zuurstof dreigt."

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt het gebruik van een mondmasker tijdens een training resoluut af. De organisatie zegt dat afstand houden van elkaar tijdens het sporten belangrijk is als preventieve maatregel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Miguel DERIJCKE

    29 juli 2020

    Het is heel duidelijk dat er onderscheid dient gemaakt te worden tussen in - en outdoor sporten , groep en individuele activiteiten , an - en aerobe metabolisme , mogelijkheid van close contacts of geen ,proximiteit van publiek of niet .
    We schijnen duidelijk te vergeten dat sport en deze epidemie zeer nauw verbonden zijn en reeds in Wuhan startte tijdens een internationale militaire sportmeeting in de herfst 2019 https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Military_World_Games waar zelfs 51 belgische militairen deelnamen en er zelfs gouden ,zilveren en bronzen medailles wonnen . Reeds dan ,zijn er zieke atleten in oa de franse delegatie vastgesteld .
    De Bergamotragedie is duidelijk in verband gesteld met de supportersgekte na de voetbalmatch Atalanta Bergamo en Valencia https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/24/het-virus-het-leed-en-het-mooie-voetbal-van-atalanta-bergamo-a4006896
    Persoonlijk heb ik kennis van een dramatische cluster van 5voetbalsupporters, die begin dit jaar de virus in Madrid opliepen begin dit jaar en wie zijn de skiërs nog niet vergeten uit Ischl en Italië ?
    Kort door de bocht ,kan men stellen dat de eerste belangrijke mortaliteitconcentratie t.w.a. COVID , in voetbalgekke , MET fijn stof bevuilde regio's optrad : Italië , Vlaanderen , Engeland -London ,Frankrijk , New York , Catalonië - Madrid ,Brazilië
    ZOLANG POLITIEK - TOPSPORT- CORONA EEN ONSMAKELIJK KLUWEN BLIJFT , ZAL DEZE EPIDEMIE HEERSEN één lid van die de trio dient on-hold gezet worden , let me guess....