Snelle vaccinatie in Israël: de lessen

De eerste gegevens van de Israëlische vaccinatiecampagne tonen aan dat het coronavirusvaccin van Pfizer besmettingen met ongeveer 50 procent terugdringt, twee weken nadat de eerste van twee injecties is toegediend. Welke lessen vallen er te trekken?

De bevindingen zijn gebaseerd op de resultaten van coronatests bij zowel Israëli’s die het vaccin al gekregen hebben, als bij mensen die nog niet gevaccineerd zijn. 

Op het eerste gezicht lijken de resultaten erop te wijzen dat het virus zich ook nog verspreidt als je gevaccineerd bent, maar medische experts zeggen dat die conclusie iets te voorbarig is. 

Volgens het blad Business AM (uit de stal van Newsweek) gaat het niet alleen om voorlopige resultaten, maar kan wie negatief test, uiteraard nog steeds het virus overdragen. Het voorbeeld wordt aangehaald van iemand die het virus meedraagt in de neusholte. Dan kan het zijn dat die persoon andere mensen besmet zonder dat hij of zij zelf het virus internaliseert. Daarom vindt dokter Sharon Alroy-Preis, topvrouw van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid, dat we er niet van kunnen uitgaan dat het vaccin de verspreiding van het virus voorkomt. Dat zegt ze in The Times Of Israël, aldus Business AM.

Bovendien wijst ze erop "dat 17% van de Covid-19-patiënten die momenteel op intensieve zorg liggen, al één prik hebben gekregen. Het Pfizer-vaccin biedt in principe pas volledige bescherming vanaf een week nadat de tweede dosis is toegediend. Wie de eerste dosis al gehad heeft moet dus absoluut de coronaregels blijven volgen."

Het blad haalt ook een andere studie aan op basis van data uit Israëls vaccinatiecampagne. Die wijst erop dat een persoon 14 dagen na de toediening van 1 dosis al 33 procent minder kans heeft om besmet te worden. Volgens andere gegevens daalt het aantal besmettingen met 60 procent na 14 dagen.

Beide onderzoeken bestudeerden de gegevens van ongeveer 400.000 patiënten, het gaat dus om 800.000 mensen in totaal. De oorzaak van de discrepantie tussen de twee studies is niet meteen duidelijk, luidt het. Verder onderzoek daarvoor is nog nodig, en dat belooft zeker zo boeiend te worden.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.