Situatie in woonzorgcentra is steeds beter (Van Gucht)

Hoewel het virus nog "intens" circuleert onder de algemene bevolking, blijven de woonzorgcentra in ons land het beter doen, aldus Van Gucht. Zeven procent van de Vlaamse woonzorgcentra rapporteerde minstens één COVID-besmetting, tegenover 8 procent vorige week.

Het aantal nieuwe bevestigde COVID-gevallen bij bewoners van woonzorgcentra daalde de voorbije week verder in Vlaanderen van 2,1 naar 0,7 gevallen per 1.000 bewoners. Ook in Brussel was er een daling van 3,1 naar 1,4 gevallen per 1.000 bewoners. In Wallonië was er nog een lichte stijging van het aantal besmettingen: van 1,5 naar 1,9 gevallen per 1.000 bewoners. "Maar het gaat hier om kleine aantallen", benadrukt Van Gucht.

Zeven procent van de Vlaamse woonzorgcentra rapporteerde minstens één COVID-besmetting, tegenover 8 procent vorige week. In Wallonië was dat 6 procent tegenover 9 procent en in Brussel 9 procent tegenover 11 procent een week geleden.

Ook grote uitbraken met tien of meer gevallen worden steeds zeldzamer. Slechts 2 procent van de Vlaamse woonzorgcentra kent momenteel nog een grote uitbraak en in Wallonië is dat 1 procent. In Brussel zijn de voorbije week geen grote uitbraken gemeld.

Er worden ook minder woonzorgcentrumbewoners opgenomen in het ziekenhuis omwille van een coronabesmetting. Het waren er in de voorbije week in totaal 40. Dat is slechts 3,7 procent van het totale aantal ziekenhuisopnames.

Tot slot daalde ook het aantal overlijdens in de woonzorgcentra, van 104 naar 34 overlijdens op een week tijd.

Van Gucht stelt dat die positieve cijfers toe te schrijven zijn aan de vaccinatiecampagne, maar bedankte het zorgpersoneel ook nog eens voor hun "inzet en moed".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.