Simon Mignolet roept op tot steun ALS-patiënten

Ter gelegenheid van de Wereld Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)-dag roept voetbalkeeper Simon Mignolet in een video de Belgen op om mensen die aan de ziekte lijden te steunen. Zijn boodschap werd gepubliceerd op de website van de ALS-liga, waarvan hij ambassadeur is.

Aangezien Wereld ALS-dag samenvalt met de voetbalwedstrijd België-Finland, vraagt Simon Mignolet de burgers om niet alleen de Rode Duivels te steunen, maar ook ALS-patiënten over de hele wereld.

De Belgen worden uitgenodigd een bijdrage te leveren door een gesponsorde activiteit te organiseren en geld in te zamelen in hun buurt. De ALS-Liga heeft hiervoor een speciale website in het leven geroepen.

"Patiënten sterven gemiddeld 33 maanden na de diagnose, er is geen hoop op genezing. De ziekte treft ongeveer 6 tot 7 mensen op 100.000, over de hele wereld," legt de ALS-Liga uit. "In België lijden ongeveer 1.000 mensen aan ALS. Elk jaar sterven er meer dan 200 mensen aan en komen er minstens evenveel bij."

De meeste patiënten worden op de leeftijd van ongeveer 60 jaar gediagnosticeerd, maar ook tieners kunnen worden getroffen. Mannen worden iets vaker door de ziekte getroffen dan vrouwen.

De ALS-Liga wil de laatste levensjaren van patiënten zo kwalitatief mogelijk maken door hen en hun naasten op verschillende niveaus (psychosociaal, administratief,...) bij te staan. De vereniging komt ook op voor hun rechten bij de overheid en financiert onderzoek via het fonds A Cure for ALS.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.