Seroprevalentiestudie bewijst: maatregelen wachtpost Noordrand tegen covid-19 afdoende

De wachtpost Noordrand (*) heeft medio april 2020,  met middelen van de Koning Boudewijnstichting,  alle huisartsen en alle medewerkers de kans gegeven om aan een seroprevalentie studie covid-19 deel te nemen. Geen enkel van de artsen of personeelsleden die in het triagepunt hebben gewerkt zijn  positief getest, wat doet vermoeden dat naar bescherming van de hulpverleners de toegepaste maatregelen afdoende waren. 

Uiteindelijk stonden 92% van de aangeschreven vrijwillig een bloedafname toe.  Apr. Biol. Nicolas Vrydags, kwaliteitsfunctionaris bij het Lab klinische Biologie van AZ Klina, verwerkte de gegevens. 

In totaal werden 136 serumstalen onderzocht voor deze studie. Slechts 6 serumstalen (4,4 %) bleken seropositief voor covid-19 (aantoonbare IgG antistoffen). 

Na verder onderzoek bleken 3 seropositieve stalen gerelateerd aan een cluster van een groepspraktijk huisartsen uit de regio. De overige seropositieve stalen zijn afkomstig van individuele huisartsen uit respectievelijk Brasschaat, Wuustwezel en Brecht.

"We kunnen besluiten dat dit resultaat van 4,4% op het ogenblik van het onderzoek zeer vergelijkbaar is met de resultaten van de rest van de Belgische bevolking. Ten tweede is geen van de artsen of personeelsleden die in het triagepunt hebben gewerkt, positief getest, wat doet vermoeden dat naar bescherming van de hulpverleners de toegepaste maatregelen effectief en afdoende zijn geweest", aldus Luc Soetewey, Wachtpostmanager HWP Noordrand


(*) HWP Noordrand omvat de gemeenten: Brasschaat, Brecht, Wuustwezel, Kapellen, Kalmthout en Essen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.