Sensoa voert "verrassend positief" campagne rond hiv-remmers

In Antwerpen heeft Sensoa aan de vooravond van Wereldaidsdag de campagne "Verrassend positief - Hiv stopt hier" gelanceerd. Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid wil de bevolking sensibiliseren rond de wetenschappelijke bewijzen dat hiv niet langer overdraagbaar is als je hiv-remmende medicatie neemt.

De campagne draait rond drie getuigenissen van hiv-positieve personen die vandaag een volstrekt normaal leven leiden. "Het gaat om een homokoppel en een zwanger heterokoppel waarvan telkens één partner positief is, en een mama", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa. "Zij geven met hun getuigenis en gedrag duidelijk aan dat hiv niet langer overdraagbaar is als ze trouw hun medicatie nemen."

Sensoa haalt twee grootschalige studies aan die de voorbije jaren in Europa werden uitgevoerd met koppels met één hiv-positieve partner. Ondanks dat ze seks hebben zonder condoom, werd geen enkele overdracht van het virus vastgesteld.

"Toch leven veel mensen nog met het idee dat hiv een zeer besmettelijke en dodelijke ziekte is", zegt Cruyssaert. "Maar dat is nu enkel nog het geval als je geen medicatie neemt. Het is een chronische aandoening geworden waarbij je een normaal leven kan leiden: je kan een job hebben, een partner, kinderen zonder hiv... Omdat veel mensen daar nog niet voldoende van op de hoogte zijn, blijft er echter een stigma bestaan en blijven mensen met hiv uitgesloten worden."

Sensoa benadrukt wel dat de campagne niet tégen het gebruik van condooms pleit. Het condoom blijft een goede manier om te beschermen tegen hiv en soa's, klinkt het, en hiv verspreidt zich vandaag nog steeds, wellicht vooral door het kleine deel van mensen die nog niet weet dat ze positief zijn (en dus geen medicatie nemen). België scoort echter goed: 94 procent van de mensen met hiv zou weten dat ze het virus hebben en 89 procent daarvan is in behandeling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.