Sanofi en GSK sluiten vaccindeal van 2,1 miljard dollar met Washington

Het Franse farmabedrijf Sanofi en de Britse sectorgenoot GSK gaan in zee met de Verenigde Staten voor een coronavaccin. Ze kunnen tot 2,1 miljard dollar ontvangen voor de ontwikkeling van hun potentieel vaccin tegen covid-19.

De twee farmareuzen zijn geselecteerd voor het Amerikaanse programma "Operation Warp Speed". Met dat overheidsprogramma wil de regering van president Donald Trump de ontwikkeling en productie van vaccins tegen de longziekte die de wereld nu al maanden in de ban houdt, stimuleren.

Het kandidaat-vaccin van Sanofi en GSK is gekozen voor het programma, melden ze vrijdag. Concreet zullen de bedrijven tot 2,1 miljard dollar krijgen voor de ontwikkeling van een eerste lot van 100 miljoen vaccins. Het geld dient voor de testfases, productie, opdrijven van de productie en het leveren van die lading.

Sanofi krijgt bij de Amerikaanse deal het grootste deel van de koek. Er is voorts ook sprake van een optie op bijkomend 500 miljoen vaccins op langere termijn. Indien alles naar wens verloopt, zouden ze in de eerste helft van 2021 de markttoelating vragen aan de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit.

"Operation Warp Speed" moet verzekeren dat er voldoende vaccins zullen zijn voor de Amerikaanse burgers, en dat zo snel als mogelijk. Er zijn ook al gelijkaardige deals met andere farmaspelers afgesloten.

Woensdag raakte al bekend dat Sanofi en GSK ook een deal voor 60 miljoen vaccins sloten met het Verenigd Koninkrijk. Deze deal is wel nog onder voorbehoud in afwachting van de ondertekening van het definitieve contract.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.