Rusland zegt dat eigen coronavaccin Spoetnik V voor 95 procent effectief is

Spoetnik V, het coronavaccin dat in Moskou werd ontworpen, is voor 95 procent doeltreffend. Dat blijkt uit een mededeling van het onderzoekscentrum Gamaleya en het Russische ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de onderzoekers gaat het om voorlopige resultaten bij vrijwilligers, die 42 dagen geleden een eerste dosis van het vaccin kregen toegediend.

Daarmee zou het eerste Russische vaccin even doeltreffend zijn als de vaccins van Pfizer en Moderna, die eerder al een effectiviteit 95 procent aankondigden. Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford hadden maandag nog aangekondigd dat hun vaccin gemiddeld 70 procent doeltreffend was.

Rusland had in augustus verrassend bekendgemaakt dat het een eerste coronavaccin had geregistreerd. Het land was tot nu toe niet erg transparant over het vaccin. Maar de producenten van Spoetnik-V verzekerden opnieuw dat hun onderzoek binnenkort gepubliceerd zal worden "in een van de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriften ter wereld en een peerreview zal ondergaan".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.