Rode Kruis start nieuwe campagne om plasmagiften aan te moedigen

In Gent geeft actrice Maaike Cafmeyer dinsdag plasma, de aftrap van een nieuwe campagne van het Rode Kruis. Dat wil zo het aantal plasmagiften jaarlijks met 5 procent doen stijgen, zodat het minder vaak ingevoerd moet worden. De giften zijn belangrijk voor de behandeling van patiënten en om bepaalde geneesmiddelen aan te maken.

Ook komiek Guga Baúl steunt de campagne "Leefde gij nog?", die dinsdag start met een video- en radiospot. De campagne moet de Vlaming beter doen begrijpen wat plasma is en waarom het zo belangrijk is om te doneren.

Plasma doneren is minder bekend dan bloed geven, maar het wordt net als bloed elke dag gebruikt om levens te redden. De vraag naar plasma stijgt ieder jaar. Dat komt vooral omdat de federale overheid het Rode Kruis de opdracht geeft meer plasma in te zamelen om er bijvoorbeeld medicijnen van te maken tegen allerlei bloedziekten.

Daarnaast is plasma elke dag van levensbelang voor pasgeboren baby's met ernstige geelzucht, voor mensen met ernstige stollingsstoornissen of voor mensen die veel bloed verloren hebben.

In 2018 heeft Rode Kruis-Vlaanderen 114.482 geslaagde plasmadonaties ontvangen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.