Riziv-nummers - Administratie moet nieuw voorstel van protocol uitwerken

De Interministeriële Conferentie van Volksgezondheid heeft de FOD Volksgezondheid gevraagd een nieuw protocol van contingentering uit te werken dat rekening houdt met de realiteit in Wallonië en Brussel, waar meerdere gemeenten met een tekort aan artsen kampen.

Dat is maandag op een bijzondere vergadering over de toekenning van Riziv-nummers beslist waarop de voorzitter van de Planningscommissie medisch aanbod gehoord werd.

Waals minister van Volksgezondheid Alda Greoli (cdH) vond het een goede zaak dat de FOD een nieuw voorstel moet uitwerken. "Daardoor kunnen we de volledige blokkage tussen de Franstaligen en het federale opheffen", zei ze.

Er zijn meerdere technische vergaderingen gepland en de Interministeriële Conferentie moet in maart opnieuw bijeenkomen.

Minister van het Franstalige Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt (PS), verantwoordelijk voor de artsenopleiding in de Franse gemeenschap, hoopte in een reactie aan Belga op een akkoord met de federale regering in het dossier. "De Franstaligen vragen geen voorkeursbehandeling. Ze vragen enkel gerespecteerd te worden. Respect voor de studenten in opleiding en voor de kwaliteit van de gezondheidszorg", aldus Marcourt.

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) zorgde eind januari voor hoogspanning door aan te kondigen dat ze geen Riziv-nummers meer zou vrijmaken voor overtollige Franstalige geneeskundestudenten, indien er geen efficiënte filter wordt ingevoerd die het aantal studenten aan de universiteiten in het zuiden van het land beperkt.

Lees ook : Brotchi (MR) verdedigt het volgens De Block inefficiënte Franstalige ingangsexamen artsen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.