Risicopatiënten kunnen vanaf 8 april controleren of ze vervroegd gevaccineerd worden

Risicopatiënten kunnen vanaf 8 april controleren of ze op de lijst voor vervroegde vaccinatie zijn opgenomen. Dat bevestigt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, vrijdag aan Belga.

De ziekenfondsen hebben vrijdag de lijst van kwetsbare patiënten doorgestuurd naar de vaccinatiedatabank van Sciensano, benadrukken ze in een persbericht. Die lijst werd opgesteld op basis van gegevens van medische behandelingen of geneesmiddelen waarover ze beschikken.

De lijst die overgemaakt werd, bevat enkel rijksregisternummers zodat de privacy gewaarborgd wordt, beklemtoont Luc Van Gorp, voorzitter van het Nationaal Intermutualistisch College (NIC). "Wij geven dus alleen door dat meneer Peeters in aanmerking komt voor een vervroegde vaccinatie, zonder mee te delen dat meneer Peeters een behandeling ondergaat voor ernstige astma, wat een van de vastgelegde risicofactoren is. Op geen enkel ogenblik worden medische gegevens vanuit jouw dossier gedeeld", verzekert Van Gorp.

Vanaf nu is het aan de huisartsen en artsen-specialisten om de lijst verder aan te vullen.

De lijst met risicopatiënten zal in totaal ongeveer 1,5 miljoen personen bevatten. Vanaf 8 april kunnen mensen via MyHealthViewer (www.myhealthviewer.be) in principe controleren of ze al dan niet op de lijst staan. Toch roept Moonens op om niet meteen naar de telefoon te grijpen als je naam er nog niet zou tussen staan. "Niet alle huisartsen zullen dat meteen vanaf de eerste dag doen, geef je huisarts dus even de tijd", klinkt het.

De precieze datum van het versturen van de uitnodigingen zal variëren al naargelang welke groep in welk vaccinatiecentrum momenteel aan bod komt. "Wanneer de 69-plussers aan bod komen, worden ook mensen met onderliggende aandoeningen aangeschreven", verduidelijkt Moonens.

Hij schat dat de eerste uitnodigingen voor risicopatiënten in de week van 12 april zullen worden verstuurd, de eerste prikjes zouden dan volgen vanaf de tweede helft van april.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.