Rerum Novarum - Het neoliberale model loopt op zijn einde, zegt CM-voorzitter Van Gorp

De machthebbers hebben het nog niet door, maar het neoliberale model loopt op zijn einde. We staan dan ook op de vooravond van een nieuw tijdperk, met aandacht voor wat echt belangrijk is in het leven. Dat zegt Luc Van Gorp, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit, naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging.

Van Gorp kijkt in zijn boodschap terug naar de coronacrisis, die ons deed inzien dat de weg van steeds beter, sneller en efficiënter nergens toe leidt. Toch zijn we heel snel weer in onze oude gewoontes hervallen. "Het is ontluisterend om vast te stellen hoe weinig lessen we getrokken hebben. Nochtans is de coronapandemie lang niet de enige kanarie in de koolmijn. Meer en meer lichten in onze  samenleving staan op rood, maar we blijven er roekeloos door rijden. Alsof we verblind zijn door de zon en ons onoverwinnelijk wanen", aldus de CM-voorzitter.

Hij verwijst onder meer naar de 500.000 langdurig zieken in ons land, de wanpraktijken bij de pakjeskoeriers, de drama's in de kinderopvang of de extreme weersomstandigheden. "Nooit vragen we ons af hoe het komt dat de wereld ziek is, waardoor echte verandering uitblijft", aldus Van Gorp. We worden als mens volgens hem in een keurslijf gedwongen, in functie van de "heilige economie" en er wordt niet geluisterd naar de mensen die roepen dat het zo niet verder kan.

Nochtans is het volgens Van Gorp duidelijk dat het neoliberale model op zijn einde loopt en dat de noodzakelijke verandering van onderuit in gang gezet zal worden. "Er is een generatie op komst die niet meer bereid zal zijn om mee te draaien in de ratrace. (....) Jongeren gaan op zoek gaan naar wat echt belangrijk is in het leven en nemen afstand van het streven naar perfectie",  klinkt het. "Steeds luider zullen de woorden weerklinken: tot hier en niet verder."

En van daaruit zal volgens Van Gorp verbinding ontstaan. "Lawaai zal plaats maken voor stilte. En stilte zal ervoor zorgen dat we weer naar elkaar luisteren en op zoek gaan naar raakpunten in plaats van naar verschillen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    30 mei 2022

    Net als ARCOPAR zal Rerum Novarum samen met den Titanic den dieperik ingaan , zolang de jongeren maar kunnen blijven dansen op de tonen van het orkest of het gedreun van de D- en V- jays !