Rerum Novarum - Coens pleit voor herwaardering zorgsector

CD&V-voorzitter Joachim Coens pleit voor een herwaardering van de zorgsector. Het personeel verdient betere arbeidsvoorwaarden, met een goed evenwicht tussen werk en privé en een betere verloning. Dat zegt Coens in een videoboodschap naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging. Hij pleit ook voor een relanceplan dat een beleid uittekent voor de komende tien jaar.

"De echo van het applaus moet ook na deze crisis luid weerklinken", zegt Coens. "We moeten lessen trekken uit deze crisis en de herwaardering van de zorgsector hoog op de agenda van de regering zetten. Het is tijd om zorg te dragen voor onze zorgverleners."

Die herwaardering - een "Nieuwe Afspraak" - moet er volgens de CD&V'er ook voor zorgen dat meer mensen voor een job in de sector kiezen. Ze moet onder meer gaan over een eerlijke verdeling tussen zorgtaken en administratieve lasten, maar ook over het fysiek en mentaal welzijn van de zorgverleners. Beter arbeidsvoorwaarden en een betere verloning moeten er voor zorgen dat het takenpakket aansluit bij hun opleidingsniveau en dat er meer doorgroeimogelijkheden zijn.

Voor Coens is het nu tijd om voor de komende tien jaar een sociaaleconomisch beleid uit te tekenen, met daarin de nadruk op een perspectief voor de mensen, de bedrijven en voor de samenleving. De gezondheidszorg moet daar voor Coens een bijzondere plaats in krijgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Willy Renier

    22 mei 2020

    Wat heeft de CD&V in al die jaren dat zij in diverse regeringen zat dan (niet) gedaan ?