Reproductiegetal voor het eerst sinds april gestegen naar 1

Het reproductiegetal is in ons land opnieuw gestegen naar 1. Eén persoon besmet met het nieuwe coronavirus besmet dus 1 nieuwe persoon. Dat meldt viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano donderdag. Het is van 4 april (1,06) geleden dat het cijfer nog op 1 of hoger noteerde.

Sciensano distilleert het r-getal uit de nieuwe ziekenhuisopnames. Andere experts komen echter tot een hoger getal, omdat ze zich op het aantal besmettingen baseren. Ook premier Sophie Wilmès had het woensdag na afloop van de Nationale Veiligheidsraad over een reproductiegetal boven de 1.

Bij Sciensano noteert het reproductiegetal voor 15 juli op 1, al zit daar wel nog onzekerheid op. Het getal gaat gepaard met een onderwaarde van 0,78 en een bovenwaarde van 1,25, legt Van Gucht uit. De gemiddelde r-waarde in de week tot en met zondag (12 juli) komt uit 0,87.

Alleszins is de trend duidelijk. Op 5 april was het dagcijfer onder de kaap van 1 gedoken. Op 30 juni was die grens opnieuw bijna bereikt, om dan nog even te zakken. Maar grosso modo zit het cijfer sinds de begindagen van juli opnieuw in de lift.

Volgens Van Gucht toont het cijfer een zekere stabilisatie van het aantal ziekenhuisopnames aan. "We zitten nu in de 'plateaufase', maar natuurlijk is er wel de stijgende trend. Het is duidelijk dat de daling gestopt is."

Volgens de vandaag/donderdag gecommuniceerde cijfers noteert het zevendaagse gemiddelde van nieuwe besmettingen op net geen 100 (week tot 12 juli), terwijl Sciensano vorige donderdag een weekgemiddelde van 85 meldde. Op een week tijd is er dus een gemiddelde stijging van 15. Van die 15 extra mensen zullen er een in doorsnee één of twee in het ziekenhuis belandden, aldus de viroloog.

"Het is zeer belangrijk om voorzichtig te blijven, zeker bij mensen met een verhoogd risico", besluit Van Gucht. "Grootouders moeten bijvoorbeeld extra voorzichtig zijn, afstand houden werkt." Hij raadt aan om bijvoorbeeld geen hand of een kus te geven bij een familiebezoek.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.