"Regio's beslissensklaar over vaccinatiestrategie, federaal vroeg uitstel" (Beke)

"Vlaanderen en de ander regio's waren klaar om te beslissen over de vaccinatiestrategie, maar de federale collega (sp.a-minister Frank Vandenbroucke, red.) heeft gevraagd om daar eerst nog met zijn collega's over te spreken." Dat antwoordde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in het Vlaams Parlement op een vraag van N-VA-parlementslid Lorin Parys. 

Volgens Beke wil Vlaanderen het onderwijspersoneel in dezelfde categorie indelen als onder meer politie en brandweer.

Binnen de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid kon er gisterochtend nog geen akkoord bereikt worden over de vaccinatiestrategie rond COVID-19. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wilde de kwestie woensdagavond eerst bespreken binnen de federale regering. Vanochtend zou de strategie dan opnieuw besproken worden op een nieuwe bijeenkomst van de IMC.

In antwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Lorin Parys benadrukte Vlaams minister Beke dat Vlaanderen en de andere regio's klaar waren om een beslissing te nemen. Hij gaat ervan uit dat de strategie vandaag kan afgeklopt worden.

In het plan is volgens Beke sprake van een reeks prioritaire doelgroepen zoals personeel en bewoners in woonzorgcentra, het personeel in ziekenhuizen en zorgvoorzieningen, 65-plussers en mensen tussen 45 en 65 jaar met onderliggende aandoeningen. Nadien zouden mensen in essentiële sectoren zoals politie en brandweer aan bod komen. Als het van Vlaanderen afhangt, hoort daar ook het onderwijspersoneel bij.

Momenteel wordt volgens Beke gerekend op "4 miljoen vaccins tegen de zomer". "Maar als bedrijven sneller kunnen leveren, zullen we ook sneller kunnen vaccineren", aldus Beke.

Hoe de uitrol precies zal lopen, is volgens de CD&V-minister nog voor een deel afhankelijk van de gekozen vaccins en van de bedrijven die de vaccins leveren. Maar volgens Beke heeft Vlaanderen de nodige voorbereidende maatregelen genomen, gaande van het voorbereiden van informatiecampagnes tot het openstellen van Vaccinnet voor de andere regio's. Vlaanderen heeft volgens Beke ook bestellingen geplaatst voor onderliggend materiaal zoals spuiten. Dat is eigenlijk een opdracht van het federale Geneesmiddelenagentschap (FAGG), maar Vlaanderen heeft voor de zekerheid bijkomende bestellingen geplaatst.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.