Regering De Croo bekrachtigt volmachtsbesluiten regering Wilmès

In het Staatsblad van vandaag verschenen twee besluiten die de volmachtsbesluiten bekrachtigen van de regering Wilmès. De regering Wilmès nam die volmachtsbesluiten in het voorjaar met hoogdringendheid toen die zich opdrongen door de pandemiecrisis, maar finaal moest het parlement uiterlijk een jaar nadien de genomen beslissingen bekrachtigen.

De volmachten maakten het voor de regering-Wilmès mogelijk om maatregelen te nemen zonder daarvoor telkens de goedkeuring te moeten vragen van het parlement. Het ging dan zowel om maatregelen op het vlak van volksgezondheid als om beslissingen die de socio-economische gevolgen van de coronacrisis moeten helpen opvangen.

Na drie maanden volgde er tellkens een evaluatie en indien nodig kon de Kamer de volmachten nog eens met drie maanden verlengen. Uiterlijk na een jaar moest het parlement de genomen beslissingen bekrachtigen.

Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid van de Kamerleden in met de volmachten. PVDA stemde tegen. De radicaal linkse partij vreesde dat de regering de volmachten ging gebruiken om asociale maatregelen door te voeren. Vlaams Belang onthield zich toen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.