Artsen zijn het zat: "Moeten we doorgaan met niet-ingeënte mensen te behandelen?"

"Ongevaccineerde mensen brengen gezondheidswerkers in gevaar. Dr. Manfredi Ventura, medisch directeur van het GHdC, het Grand Hôpital de Charleroi en voorzitter van de AFMC (Association Francophone des Médecins Chefs) beklemtoont het belang om iedereen te behandelen: "Uiteraard blijven we alle patiënten behandelen".
Artsen en verpleegkundigen zijn teleurgesteld en boos omdat ze ongevaccineerde patiënten moeten behandelen terwijl andere patiënten wachten op belangrijke zorg op bijvoorbeeld oncologie of cardiologie. 

Dr. Manfredi Ventura, medisch directeur van het GHdC, het Grand Hôpital de Charleroi en voorzitter van de AFMC (Association Francophone des Médecins Chefs) is zich bewust van de huidige moeilijkheden voor zowel artsen als verpleegkundigen: "Gisteren telden we 100% patiënten op de intensive care die niet gevaccineerd waren. Natuurlijk is het niet 100% op elke intensive care afdeling in het land, maar de verhouding is heel duidelijk."

Deze situatie leidt ertoe dat sommige artsen en verpleegkundigen geen belangstelling meer hebben voor de behandeling van niet-gevaccineerde patiënten: "Sommige artsen vragen zich dat inderdaad af. Verpleegkundigen ook. Een chirurg vertelde me dat hij de keuze wilde hebben om alleen gevaccineerde patiënten te behandelen. Ik herinnerde hem eraan dat dat niet mogelijk was. We moeten een hartprobleem behandelen, een zelfmoordpoging, ademhalingsmoeilijkheden... zelfs als de persoon niet gevaccineerd is. Ik begrijp echter hun ontmoediging over het feit dat zij nog steeds mensen moeten behandelen die zich niet laten vaccineren wanneer zij de kans krijgen. De behandeling is er en deze mensen brengen het verplegend personeel en de dokters, in gevaar."

Dagelijks probleem

Voor dr. Ventura is dit een dagelijks probleem: "Moeten we aanvaarden dat een jonge vrouw met een gescheurd aneurysma niet kan worden behandeld omdat de bedden vol liggen en bezet door niet-gevaccineerde patiënten met comorbiditeiten? Dat kan ons gewetensproblemen bezorgen."
De komende weken zullen spannend zijn voor de spoedeisende zorg: "We stellen alle soorten zorg uit, afhankelijk van de ernst en het belang van de noodsituatie, of het nu gaat om hartzorg, heupprotheses of kankergevallen.
Hij steekt zijn teleurstelling over deze situatie niet onder stoelen of banken: "De niet-gevaccineerden moeten zich realiseren dat een maand geleden de ziekenhuizen en hulpdiensten eindelijk hun normale werkzaamheden konden hervatten. We konden alle patiënten binnen de geplande tijd behandelen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Monique van den kerkhove

    02 december 2021

    Kiebooms: dit moet gewoon onderworpen worden aan een strenge factchack. Wie houdt er hier ons allemaal voor debielen???

  • Miguel DERIJCKE

    28 november 2021

    Nuance, niet- geïmmuniseerden die vaccins weigeren ,zouden langs hun verzekeringspolis terecht gewezen kunnen worden en de extra-kosten tijdens hospitalisatie zelf dragen , in geval van opnames rechtstreeks gebonden aan het pathogeen agens waartegen een doeltreffend preventieve behandeling bestaat

  • Stany DE BACKER

    25 november 2021

    Eigenlijk zouden niet gevaccineerden zelf voor de kosten moeten opdraaien.
    In Signapore is dat van toepassing

  • Lucas Kiebooms

    25 november 2021

    Antwerpen zegt dat er 100% wel gevaccineerden op de intensieve liggen. Hier beweert men het tegenovergestelde. Leven wij op een ander planeet??