Gemiddeld 330 nieuwe COVID-patiënten per dag in het ziekenhuis opgenomen

Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft fors stijgen, net zoals het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Sciensano. Opvallend is dat het aantal patiënten op intensive care wel nog steeds daalt.

Tussen 16 en 22 januari werden dagelijks gemiddeld 49.289 nieuwe besmettingen vastgesteld, op weekbasis een stijging met 77 procent. De stijging is het felst in de Duitstalige Gemeenschap (+151 procent) en in de provincies West-Vlaanderen en Namen (allebei +110 procent). In Brussel lijkt de toename van het aantal besmettingen dan weer af te nemen (+30 procent), al ligt de 14-daagse incidentie daar wel het hoogst.

De omikronvariant is momenteel verantwoordelijk voor ruim 94 procent van de besmettingen. In totaal raakten sinds de start van de pandemie al ruim 2,9 miljoen mensen besmet met het virus. 

In diezelfde periode werden dagelijks gemiddeld 114.400 testen afgenomen. De positiviteitsratio bedraagt 45,2 procent. Vooral kinderen en tieners testten het vaakst positief met een positiviteitsratio van respectievelijk 59,5 en 63,7 procent. Bij de 65-plussers is minder dan twee op de tien (19,4 procent) van de testen positief.

Het reproductiegetal staat momenteel op 1,27, wat betekent dat de epidemie nog aan kracht toeneemt. 

Tussen 19 en 25 januari werden elke dag ook gemiddeld 330 nieuwe COVID-patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een toename met 51 procent. In totaal liggen er nu 3.438 patiënten met een coronabesmetting in het ziekenhuis (+42 procent), van wie er 367 intensieve verzorging nodig hebben (-6 procent). 

De afgelopen periode stierven dagelijks gemiddeld 25 mensen aan de gevolgen van een COVID-infectie, een stijging met 20 procent. Sinds het begin van de pandemie overleden in ons land al bijna 28.900 mensen aan het virus. 

Intussen hebben zowat 6,3 miljoen Belgen een boosterprik van het coronavaccin gekregen. Dat komt overeen met 55 procent van de totale bevolking en 68 procent van de volwassen bevolking.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.