Quarantaineperiode van zeven dagen is realistische maatregel (Herman Goossens)

Professor microbiologie Herman Goossens (UAntwerpen) vindt het een goede zaak dat de verplichte quarantaineperiode ingekort wordt van veertien naar zeven dagen. "De nieuwe regeling zal wellicht beter worden opgevolgd", zo zegt hij.

De quarantaineperiode zal vanaf 1 oktober beperkt worden tot een periode van zeven dagen, zo kondigde premier Sophie Wilmès (MR) aan op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad. "Als je COVID-19-symptomen hebt, neem je contact op met de huisarts. Die zal u meteen een week in isolatie plaatsen. Als na een coronatest blijkt dat je positief bent, blijft de quarantaine van een week gelden. Blijkt de test negatief, dan mag u uit quarantaine, als uw gezondheid dat toelaat", aldus Wilmès.

Voor wie in nauw contact kwam met iemand die positief testte, geldt in eerste instantie ook een quarantaine van zeven dagen. Als een test op de vijfde dag na het contact positief is, wordt de quarantaineperiode met een week verlengd. In het andere geval wordt de quarantaine na de zevende dag opgeheven.

"Geen versoepeling"

Hoewel de regels minder strikt lijken, is er volgens Goossens in de praktijk geen sprake van een versoepeling. "De nieuwe regeling is consistenter een zal wellicht beter worden opgevolgd."

Goossens had eerder al aangeklaagd dat te veel mensen onnodig lang in isolatie worden geplaatst. "De nieuwe quarantaineregeling is veel realistischer, omdat ze gekoppeld is aan de verwachtingen van de mensen", zegt de microbioloog nu. "Een quarantaine van veertien dagen was niet haalbaar voor veel mensen. Voor wie samen met kinderen in een appartement woont, was dat echt niet realistisch."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.