Proefproject voor rookvrije stations gaat van start in Mechelen

Vanaf vandaag wordt roken op de perrons in Mechelen afgeraden. Daarmee gaat een proefproject van start waarbij de NMBS op termijn alle perrons in ons land, ook die in openlucht, rookvrij wil maken. Voorlopig is roken enkel verboden op overdekte perrons, maar de NMBS wil een wetswijziging zodat het op alle perrons van toepassing wordt.

Sinds 2009 is roken in stationsgebouwen en op overdekte perrons verboden. De NMBS wil nog een stap verder gaan en ook roken op openluchtperrons verbieden, maar daar is een wetswijziging voor nodig. In samenwerking met de stad Mechelen en Kom op tegen Kanker werd woensdag de aftrap gegeven van een proefproject dat mensen sensibiliseert om niet te roken op het perron, ook al is dat in openlucht.

Volgens de NMBS zijn de voordelen van rookvrije perrons duidelijk en ook Kom op tegen Kanker hoopt om die manier mensen te helpen om te stoppen met roken.

"Rookvrije omgevingen stimuleren rokers om te stoppen", zegt Hedwig Verhaeghen van KOTK. "Daarmee boek je directe gezondheidswinst. Ook passief roken in openlucht is schadelijk. Er is geen 'gezonde' drempel voor blootstelling aan tabaksrook, die is altijd gevaarlijk."

"Meest vanzelfsprekend zijn er de gunstige effecten voor de gezondheid van al onze reizigers en medewerkers," zegt Patrice Couchard, algemeen directeur stations van de NMBS. "Maar het zal ook zorgen voor minder sigarettenpeuken op de perrons en in de sporen, en dus een proper station. Een uitbreiding van het verbod maakt de situatie ook duidelijker. Nu weten reizigers vaak niet op welk perron ze nu wel of niet mogen roken, afhankelijk van of het overdekt is of niet."

Uit een rondvraag bij de reizigers door de NMBS blijkt dat zeven op de tien voorstander zijn van een rookverbod op alle perrons.

In afwachting van de wetswijziging start vanaf vandaag in het station van Mechelen een bewustmakingsactie met affiches die reizigers moeten overtuigen om niet te roken op de perrons. De asbakken zijn verwijderd en ook het stationsplein aan de voorkant van het station is voortaan rookvrij.

Het project maakt deel uit van 'Generatie Rookvrij', een bewustmakingsactie van Kom op tegen Kanker en andere gezondheidsorganisaties om zoveel mogelijk omgevingen waar kinderen en jongeren komen rookvrij te maken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    24 november 2021

    Die modieuze e-sigaret rokers doen mij met weemoed terugdenken aan onze verloren jeugd toen er nog stoomlocomotieven reden !