Proefproject gelanceerd om risico's tijdens chemseksfeestjes te beperken

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen heeft een pilootproject gestart om mensen die aan chemseks doen beter te begeleiden. Een app, Budd genaamd, zal deelnemers helpen om hun risico's beter in te schatten en biedt ook een laagdrempelige manier om hulpverlening te contacteren.

Chemseksfeestjes zijn seksfeestjes waarbij deelnemers synthetische drugs gebruiken. Het gaat om feestjes die dagen kunnen duren, waarbij verschillende drugs gecombineerd worden en waarna, in sommige gevallen, mensen enkele dagen moeten recupereren. Tijdens deze feestjes stellen veel deelnemers zich vaak bloot aan heel wat risico's.

Een onderzoek van het ITG onder leiding van Corinne Herrijgers bracht de noden van de groep in kaart aan de hand van diepte-interviews. De onderzoekers merken de laatste jaren dat vooral homomannen zich tijdens chemseks onbewust aan veel risico's blootstellen.

Het kan zeer moeilijk zijn voor deelnemers aan chemseks om hulp te zoeken. Door het druggebruik bevinden de feestjes zich in de illegale sfeer. Deelnemers zijn bang dat hulpverleners hen zullen veroordelen voor hun deelname aan chemseks. Uit het onderzoek van het ITG blijkt dat sommige mensen erin slagen om de seksfeestjes goed in hun normale leven te integreren, maar anderen ondervinden zware negatieve gevolgen op hun privé- en professionele leven.

Om deze laatste groep te helpen, heeft het ITG in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, Sensoa en het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) een app, Budd, ontwikkeld. "De bedoeling van de app is om op een zo laagdrempelige manier informatie en hulp te bieden aan mensen die aan chemseks doen. We merken dat vanuit de doelgroep daar vraag naar is, omdat de deelnemers zelf hun risico's willen beperken", zei Corinne Herrijgers.

Gebruikers kunnen via de app hun mentaal welzijn, druggebruik en seksuele gezondheid monitoren. De app waarschuwt ook voor gevaarlijke drugcombinaties. Herrijgers benadrukt dat de app de privacy van de gebruiker niet in gevaar zal brengen: "Budd zal niet tot stigmatisering leiden, we hebben er specifiek voor gezorgd om alles volledig anoniem te maken. Niemand hoeft te weten dat je de app gebruikt", zei Herrijgers.

Tijdens het pilootproject wordt getest in hoeverre gebruikers bereid zijn de app te gebruiken en of het voor hen een duidelijke meerwaarde biedt. De app zal op latere datum voor het brede publiek beschikbaar worden gemaakt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.