Prijs Vrijzinnig Humanisme 2021 voor gynaecoloog Jean-Jacques Amy

Jean-Jacques Amy, emeritus hoogleraar gynaecologie en verloskunde aan de VUB, wint de Prijs Vrijzinnig Humanisme 2021 van het Humanistisch Verbond. Dat heeft de VUB zondag bekendgemaakt.

Amy krijgt de tweejaarlijkse prijs toegekend voor zijn levenslang activisme voor vrouwenrechten en abortus. De prijs wordt maandag 21 juni, de internationale dag van het humanisme, uitgereikt.

Het Humanistisch Verbond reikt de prijs om de twee jaar uit aan een persoon of organisatie die getuigt van een vrijzinnig-humanistische levenshouding, visie en engagement. 

Jean-Jacques Amy werd als jonge arts geconfronteerd met de zware gevolgen van clandestien uitgevoerde abortussen. Dat zette hem er toe aan om de zorg voor vrouwen op te nemen. Daarbij schuwde hij de risico's voor zijn eigen persoon niet en hij liet zich nooit intimideren door de eventuele juridische of professionele gevolgen van zijn engagement. Het maakt hem tot de meest veroordeelde arts in het kader van zwangerschapsafbrekingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.